Succes med træfældning med kran og Mecanil Fældegrab

Grønhøj Vognmandsforretning har på et par år udviklet et stort forretningsområde i fældning og beskæring af træer med fældekrab monteret på kran. Kranen rækker op til 29 meter og det betyder, at træer kan fjernes fra haver og grunde, uden at der skal tungt materiel ind på området.

Det er et imponerende syn, når kranen på lastbilen svinger 29 meter ind over parcelhushækken og rækker helt hen til træet bag det skrøbelige drivhus, og fældegrabben griber om grenene og stille og roligt skæres træet ned, gren for gren. De afskårne grene løftes ud over drivhus og hæk og ned i containeren på lastbilen, klar til at blive kørt væk. Til sidst står stammen nøgen tilbage og den skæres også ned, stykke for stykke. Stedet er et sted i Midtjylland, og slagets gang styres af vognmand Klaus Aa fra Grønhøj Vognmandsforretning.

Klaus Aa har “det store kørekort” i kranføring. Det samme skal hans medarbejdere i Grønhøj Vognmandsforretning have, hvis de vil have lov til at sætte fingrene på fjernbetjeningen til kranen, der lægger arm til firmaets Mecanil fældegrab. Det er nemlig ikke så enkelt at betjene en kran, der kan række mere end 25 meter ind over hækken og fælde et træ, der står placeret lige op ad et hus eller midt på en græsplæne eller i prydebede, som ejeren helst ikke vil have ødelagt. Men når man kan, så er der mange fordele.

Evnen til at håndtere fældegrabben for enden af kranen har været afgørende for at Grønhøj Vognmandsforretning i dag har udviklet et forretningsområde, der bringer firmaets biler landet rundt. Efter i ti år at have løst fældnings- og beskæringsopgaver på traditionel vis med to mand og en motorsav hejst op i en kurv, er flere og flere af disse opgaver i dag flyttet over på fældegrabben.

Arbejdsbesparende
Tidligere, når to mand var hejst op i en kurv med en motorsav for at beskære et træ, så var de seje, når de kunne håndtere en gren på 60 kilo. Mecanil grabben på kran tager nemt en gren på 250 kilo og træer på 6 tons.

“Det er en meget arbejdsbesparende metode. Vi behøver ikke være to mand afsted, som man skal være af sikkerhedsmæssige årsager, når man arbejder fra en kurv. Og vi kan fælde mange træer om dagen med fældegrabben. Et tal, der naturligvis svinger i forhold til størrelse, placering og opgavens øvrige omfang, fortæller vognmand Klaus Aa.

Kræver viden
Indtil nu har den maksimale rækkevidde på kranen været 29 meter, men der er en ny kran på vej med en rækkevidde på 36 meter. Det er her, at kranførerens duelighed kommer på prøve, for lastvognen skal blive sikkert stående på alle fire hjul, uanset hvor stor en opgave de er ude på.

“Vi skal vide præcist, hvad belastningen bliver, når vi løfter en gren fri af træet for enden af en 36 meter kranarm. Vores arbejde bliver både mere effektivt og af bedre kvalitet, hvis vi kan løse opgaverne uden for mange stop, så fældegrabben kan køre hele tiden og konstant er på vej til næste gren. For tunge løft og for mange uhensigtsmæssige belastninger kan også ende med at splitte kranen ad”, fortæller Klaus Aa.

Kunderne er virksomheder som HedeDanmark, boligselskaber, offentlige institutioner som kirker og kommunale forvaltninger, og dertil også en lang række private. Både virksomheder og private husejere, der typisk via mund-til-øre metoden får viden om, at kranfældning kan være en både effektiv og skånsom metode, men også en meget sikker metode, hvis et træ skal væk.

Økonomiske fordele for kunden
“Fordelen ved fældning med fældegrabben er, at de får løst opgaven ca. 25% billigere, end den ellers ville være blevet. Ja nogle gange spares halvdelen, primært på grund af højere effektivitet og færre mandetimer. Derudover kommer så, at vi ikke ødelægger flisebelægning, blomsterbede og græs med maskiner, og der er ryddet op, når vi kører. Når vi giver tilbud på fældning/beskæring af træer, har vi altid en dialog omkring oprydning og den ofte store mængde grenaffald. Nogle kunder ønsker selv at deltage, andre kunder vil gerne at vi står for det hele. Vi har en flishugger, som vi kan tage med, så flises grene på stedet og kunden får flis til haven. Det er nemt, og ofte kan det bedre betale sig end at skulle transportere store mængder af grenaffald til den lokale affaldsstation. De afskårne grene og stammer kan også ofte bruges til brændeovnen, og så kan kunden få det skåret op. Afgørende er, at pladsen er ryddet og ordentlig, når vi tager afsted”, siger Klaus Aa.

Fleksibel grab
Klaus Aa fortæller at der ud over Mecanil fældegrabben er et par andre løsninger på markedet, men Grønhøj Vognmandsforretning valgte Mecanilen, fordi den kan monteres på alle biler og blot kræver olietryk og en fjernbetjening. Dertil kommer, at den ikke saver pr. automatik – i stedet er det kranførerens beslutning, hvornår der saves. Han kan finde det helt rigtige sted at sætte grabben på træet og så vælge at save. Det mindsker de situationer, hvor man får savet en for tung gren af, og kranen låser og den gode arbejdsrytme afbrydes. Og farlige situationer med trælse følger undgås også. Heldigvis har de endnu aldrig haft brug for deres specialforsikring til fældegrabben.

“Fordelen er desuden, at det er nemt at montere fældegrabben. Vi kan derfor bruge den på alle vores kranbiler, så vi er fleksible i planlægningen. Endelig vil jeg gerne nævne, at vi har oplevet en god service og efterservice fra Skovmek og Anders Gundtoft”, slutter Klaus Aa, Grønhøj Vognmandsforretning.

Fakta
Grønhøj Vognmandsforretning er grundlagt i 1972 og drives i dag af de to kompagnoner Klaus Aa og Søren Nielsen. Firmaet råder over 6 nyere lastbiler, med Euro klassificering 5 og 6. Firmaets motto er aldrig at sige nej til en opgave. Træfældning med Mecanil-grabben er blot en lille del af deres opgaver, der breder sig fra tømning af gylletanke med grab og minilæsser, levering af sand, grus, granit m.v. med både grab og i BigBags samt tip.

Firmaet har desuden en række anhængere og containere, så de kan servicere deres kunder bredt og altid er fleksible. Ligeledes køres der mere og mere med 17 tons gravemaskine og gummiged.

Fældning med kran, hvor fældegrabben monteret for ende af kranen henter træet ned i bidder – og efterlader en uberørt grund.

Klaus Aa, partner i Grønhæøj Vognmandsforretning. Firmaet har opbygget et særligt forretningsområde med træfældning med kran og fældegrab.